Το Πρόγραμμα

Σας καλωσορίζουμε στην

ιστοσελίδα του Ζέφυρου

Αυτή η διαδικτυακή πλατφόρμα είναι το προϊόν του Ερευνητικού Προγράμματος ΖΕΦΥΡΟΣ: Περιηγητικά κείμενα για την Κύπρο (15ος-18ος αι.). Το Πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Sylvia Ioannou Foundation και εκπονήθηκε το 2016-2017 από 25 συνεργάτες σε επτά χώρες (Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία, Τσεχία), υπό την επιστημονική επίβλεψη της Ίλιας Χατζηπαναγιώτη-Sangmeister, Καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο Ζέφυρος συγκέντρωσε και κατηγοριοποίησε τις πληροφορίες που παραδίδουν για τον φυσικό και τον οικισμένο χώρο, τον πολιτισμό και την ιστορία της Κύπρου, 125 εκδόσεις έργων της ταξιδιωτικής γραμματείας (15ος-18ος αι.), γραμμένων σε 11 γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά, λατινικά, ολλανδικά, πορτογαλικά, σουηδικά, τσεχικά). Οι εκδόσεις που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από την Συλλογή του Sylvia Ioannou Foundation. Οι βιβλιογραφικές πληροφορίες αντλούνται από τον κατάλογο Cyprus and the Levant: Rare Books from the Sylvia Ioannou Foundation, compiled by Leonora Navari, 3 vols, Athens 2016.

O ΖΕΦΥΡΟΣ βασίστηκε σε μια καινοτόμο επιστημονική μεθοδολογία και προσέγγιση της ταξιδιωτικής γραμματείας. Σε αντίθεση με προηγούμενα προγράμματα, εφαρμόζει κριτήρια καταγραφής που απορρέουν από τη μελέτη της δομής των ταξιδιωτικών αφηγήσεων. Με αφετηρία το μοντέλο μιας αρχετυπικής ταξιδιωτικής αφήγησης, το οποίο προτείνει στη μονογραφία της ‘Graecia Mendax’. Das Bild der Griechen in der franzözischen Reiseliteratur des 18. Jahrhunderts (Βιέννη 2002), η Επιστημονική Υπεύθυνη του ΖΕΦΥΡΟΥ Ίλια Χατζηπαναγιώτη-Sangmeister δημιούργησε, σε συνεργασία με το Sylvia Ioannou Foundation, ένα μοντέλο αποδελτίωσης πληροφοριών, το οποίο αναδεικνύει τη μεμονωμένη πληροφορία, διατηρώντας όμως ορατή την ευρύτερη δομή της και συνεπώς τα κειμενικά και ιστορικά συμφραζόμενά της. Ο χρήστης της πλατφόρμας μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες μέσω λέξεων, θεμάτων, ονομάτων προσώπων και/ή τοπωνυμίων, και παράλληλα να δει ολόκληρη τη σελίδα στην οποία εμφανίζεται η πληροφορία, καθώς η πλατφόρμα περιέχει σε ψηφιακή μορφή όλες τις σελίδες τίτλων και τις περί Κύπρου σελίδες των έργων που αποδελτιώθηκαν.

Η πλατφόρμα του ΖΕΦΥΡΟΥ αποτελεί το πρώτο μέρος μιας ευρύτερης διαδικτυακής πλατφόρμας, που μελλοντικά θα φιλοξενήσει και άλλες βάσεις δεδομένων.